شهریه‌های نجومی، کسب و کار جدید دانشگاه‌ها مظنه دکتر شدن حداقل ۲۵۰میلیون تومان

شهریه‌های نجومی ‌دانشگاه‌ها موجب شده دانشجویانی که توان مالی ندارند از طریق بدهکاری و دریافت وام از خود دانشگاه تحصیل کرده یا به کل عطای آن را به لقایش ببخشند.

به گزارش خبر فوری، با وجود اینکه مطابق اصل ۳۰ قانون اساسی دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفائی کشور به‌طور رایگان گسترش دهد، اما عملاً دانشجویان بسیاری از روز نخست آغاز تحصیلات خود بار بدهی را به دوش می‌کشند و بخش عمده توان آن‌ها صرف تأمین هزینه‌های تحصیل می‌شود. به ویژه در مقطع دکتری، هزینه‌های تحصیل به حدی با افزایش همراه شده که عملاً حتی یک کارمند و حقوق بگیر دولت نیز نمی‌تواند در هر ترم تحصیلی این ارقام را کنار گذاشته و به راحتی از پس مخارج آن بر آید.

اگر سراسری قبول نشدم چی؟

یکی از دانشجویان تصریح کرد: من در کنکور تلاشم را کردم دانشگاه سراسری قبول شوم اما نشد و متأسفانه مجبور شدم پیام نور درس بخوانم. الان شهریه‌های هر ترم یکی از دلنگرانی‌های دائمی ‌من شده است.

وی با بیان اینکه اکثر دانشگاه‌ها پولی است، اضافه کرد: متاسفانه دانشجویانی که خانواده‌هایشان توان مالی دارند، به رغم شهریه‌ها توجهی نشان نمی‌دهند حتی حاضرند پول بدهند و مدرک بگیرند اما دانشجویی که به تحصیل علاقه دارد با کدام شغل می‌تواند این میزان شهریه را تأمین کند.

قبولی دانشگاه

بررسی‌ها نشان می‌دهد کمترین شهریه در دوره کاردانی در دانشگاه‌های آزاد حدود 10 میلیون تومان است و این رقم در مقاطع بالاتر تا نزدیک 50 میلیون تومان برای هر ترم افزایش پیدا می‌کند. رشته‌های پزشکی و رشته‌هایی که نیاز به کار تجربی و آزمایشگاهی دارد به مراتب شهریه بالاتری دارند تا جایی که در ابتدای سال تحصیلی فعلی رقم‌های سرسام آور تحصیل در رشته پزشکی موجی از اعتراضات را به دنبال داشت و موجب شد نسبت به کاهش آن اقداماتی انجام شود. اما در نهایت نگاهی به جداول اعداد و اراقام شهریه دانشگاه‌ها نشان می‌دهد این ارقام در توان دانشجویی که طبیعتاً شاغل نیست و شغل او دانشجویی است، تأمین شدنی نیست.

در عین حال دانشگاه های پیام نور، علمی کاربردی و حتی پردیس‌های دانشگاه‌های سراسری نیز هزینه‌های قابل توجهی را به عنوان شهریه دریافت می‌کنند.

برخی دانشجویان به دلیل بالا بودن شهریه‌ها و حتی افزایش آن در طول تحصیلاتشان مجبور به مرخصی و یا ترک تحصیل می‌شوند. برخی در مقاطع دکتری سال‌ها به سمت دفاع از رساله و واحدهای پرهزینه‌های آن نمی‌روند. موضوعی که معمولاً در آمار دانشگاه‌ها دیده نمی‌شود.

شعبه‌های بانکی در دانشگاه‌ها

بسیاری از دانشجویان به دلیل ناتوانی در تأمین مالی شهریه از ابتدا از دانشگاه وام می‌گیرند و بدهکار آن می‌شوند و گاهی این بدهی سال‌ها بعد از اتمام تحصیلات نیز ادامه دارد.

این موضوع به حدی تراکنش و رفت و آمدهای مالی دانشجویان را با ازدیاد همراه کرده که موجب شده در بیشتر دانشگاه‌ها شعبات بانکی دایر بوده و امورات مالی را مدیریت کنند.

امروز دغدغه دانشجو بیشتر از تحصیل تأمین هزینه‌های تحصیل شده آن هم در شرایطی که مطابق قوانین وزارت کار، دانشجویی یک شغل محسوب می‌شود. شغلی که درآمدی ندارد اما دانشجو در ابتدای هر ترم بدهکار دانشگاه خود است.

جدول زیر نمونه ارقام شهریه دوره دکتری یکی از دانشگاه‌های آزاد است و سایر دانشگاه‌ها نیز ارقام مشابهی را نشان می‌دهند. آیا قرار بود دانشگاه به این نقطه برسد که با دانشجوی خود داد و ستد کند؟

 

نام رشته- دکتری تخصصی

علی الحساب شهریه جمع ثابت و متغیر، بیمه و خدمات آموزشی

اقتصاد - اقتصاد سلامت

254,220,000

مشاوره- امور تربیتی و مشاوره

283,323,000

مهندسی مکانیک - طراحی کاربردی

437,550,000

مهندسی عمران - سازه

437,550,000

مهندسی برق ـ قدرت

437,550,000

مهندسی پزشکی

391,500,000

مهندسی سیستمهای انرژی و محیط زیست

394,530,000